In onze vorige blog schreven we over de waarde van het familiestatuut. Eigenlijk was dat een opstapje naar de blog van deze maand. Want heel graag willen we vertellen dat het boek “Het Familiestatuut” deze week vers van de pers is gerold. INNOO-partners Jacqueline van Zwol en Albert Jan Thomassen hebben het boek in de afgelopen jaren geschreven.
Waarom hebben we het boek geschreven? Heel simpel, omdat het er nog niet was. Families zien steeds vaker dat het maken van een familiestatuut kan helpen om familie en bedrijf goed op elkaar af te stemmen en verwachtingen helder te krijgen. Maar wat we regelmatig horen, is dat ze een goed handvat missen. “Geef me eens een voorbeeld”, horen we dan. Of families beginnen enthousiast aan een familiestatuut maar na een tijdje stokt de voortgang. Dat begrijpen we, want het idee om een familiestatuut te maken is simpel maar de uitvoering niet. Zeker als je zomaar begint en er geen duidelijk plan is hoe het familiestatuut te realiseren. In de vele gesprekken die we voeren met families die een bedrijf hebben, horen we dat er behoefte is aan een naslagwerk met praktische adviezen over hoe je een goed familiestatuut maakt. Voor ons een aanleiding om dit boek te schrijven en onze ervaringen en kennis over het familiestatuut vast te leggen. De uitdaging daarbij was om het praktisch te maken, maar niet de indruk te wekken dat het een eenvoudige invuloefening is. Want dat is het natuurlijk niet. Zo staan er bijvoorbeeld twee integrale familiestatuten in, maar wel met de waarschuwing dat die nooit van toepassing kunnen zijn op andere situaties.
U kunt een impressie van het boek krijgen op de website hetfamiliestatuut.nl. We hebben voor deze website ook een korte test ontwikkeld die u helpt om inzicht te krijgen of een familiestatuut wat voor u kan zijn en hoe u ermee aan de slag kan gaan. Het boek was er niet gekomen zonder de families waarmee we hebben mogen werken. We zijn veel dank verschuldigd aan de ondernemers, bestuurders en familieleden van de vele familiebedrijven die we hebben gesproken. Door te mogen luisteren naar hun ervaringen en hun overtuigingen, door bij gesprekken te zijn over hun familiestatuut, betrokken te zijn bij belangrijke besluiten, door meegenomen te worden in hun dilemma’s en discussies hebben zij ons veel wijsheid mee gegeven. Al deze kennis en ervaring van anderen hebben wij kunnen gebruiken voor dit boek. Onze hoop is dat wij er weer anderen mee kunnen helpen, zo is de cirkel rond.