Over opvolging durven praten met bewustzijn van impact op gevoelens
Vorige week belde Marian met het verzoek om een familiegesprek te begeleiden met haar familie. Haar vader Henk, moeder Karola, haar broer Peter, Marian zelf en haar man zijn bij het gesprek aanwezig. Ze hebben een bedrijf dat Marian met haar man wil overnemen van haar vader. Er speelt een aantal lastige zaken.
Scenario’s
De familie heeft recent de accountant gevraagd om de zakelijke scenario’s met mogelijkheden en onmogelijkheden op een rij te zetten. De vraag aan ons was om de bijeenkomst te begeleiden waar deze scenario’s worden besproken. We hebben een bijeenkomst gepland van 2,5 uur. Na ons uitgebreide telefoongesprek vroegen we Marian het doel van de sessie en de begeleidingsrol nog eens op papier te zetten. Gisteren stuurde ze dat doel:
‘Het doel van dit (eerste) gesprek is in gesprek gaan over de verschillende scenario’s om te verkennen wat het best passende scenario voor ons als familie kan zijn. De reden dat we begeleid willen worden, is om ons te helpen onze verschillende behoeften en belangen steeds helder er bij te krijgen. Ik reageer op een bepaalde manier, maar dat is ook ingegeven door verleden, angst, verlangen, pijn. Zo is dat ook voor mijn familie. Krijgen we die aspecten helder en open zodat we een zo helder mogelijk beeld kunnen schetsen? We hebben al een start gemaakt met het inzichtelijk maken van onze belangen, angsten, pijnen dat is nog niet digitaal uitgewerkt, maar zal ik met je delen, gelijk met de financiële stukken.’
Gevoelens
Deze familie heeft grote stappen gemaakt. Ze hebben met elkaar al durven benoemen waar hun belangen liggen, wat er pijn doet, welke gevoelens opkomen. Dat is moedig. Inmiddels durven ze de ‘zakelijke scenario’s’ te verkennen met bewustzijn van de impact op hun gevoelens. Ze weten hoe lastig dat is en vragen begeleiding op dat lastige punt.
De gevoelens die Marian benoemt zijn er regelmatig in opvolgingssituaties. De wens hebben om die niet te willen wegdrukken door boos te worden, te vluchten of bevriezen, maar dat bewust met elkaar te willen doen, is bijzonder. Die wens ook in de praktijk brengen door het gesprek op die manier aan te gaan getuigt van moed. Dat geeft vertrouwen dat de familie er met elkaar uitkomt.